In lang vervlogen tijden stopte de stoomtrein ook bij Olland. Waarschijnlijk was op deze plek halte Olland gelegen, bij Wachtpost 6 aan deze overweg. Acht treinen per dag stopten hier, zo laat de dienstregeling uit 1887 zien. Passagiers moesten wel tijdig aan de bel trekken. De stops waren optioneel. Halte Olland was maar enkele jaren in gebruik.

De halte werd in 1893 gesloten. Toch kwam hier jaren later alsnog een trein tot stilstand. Een noodstop deze keer. 

Belgische vluchtelingen
Ze zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld in België: de 54-jarige Tobias van Vornevaaik en zijn gezin. Zo’n één miljoen Belgische vluchtelingen zoeken tijdens de Eerste Wereldoorlog een veilig heenkomen in neutraal Nederland. De uit Antwerpen afkomstige Tobias is een van hen.
Zijn stad ligt na de verwoestende Duitse bombardementen in puin en is bijna volledig verlaten. Samen met zijn vrouw en dochters is Tobias in Boxtel beland. Daar stappen ze op zondag 11 okotober 1914 in een trein van de Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS).
Ze snakken naar een veilige haven.

Door angst bevangen 

De trein is nog maar net vertrokken uit Boxtel als de naam van de spoorwegmaatschappij Tobias op het verkeerde been zetten. Ze zouden toch niet naar Duitsland worden vervoerd? Ze waren juist voor de Duitse opmars gevlucht! De man wordt door angst vervangen. Hier in de buurt, ergens tussen Liempde en Schijndel, opent Tobias het portier en springt uit de rijdende trein.
Snel trekken zijn medereizigers aan de noodrem. Stop stop!! Het Rotterdams nieuwsblad schrijft enkele dagen later: Men vond den stumperd met een wonde aan het achterhoofd in de sloot, die langs de spoorlijn loopt. Hij werd naar het station Schijndel vervoerd en daar verbonden door dokter Koolen. De wonde bleek niet ernstig, doch de man verkeerde in een aan krankzinnigheid grenzende staat van zenuwachtigheid uit vrees voor de Duitschers.

Tobias en zijn gezin worden in Schijndel opgevangen, veel Belgische vluchtelingen vinden na een reis over Duits lijntje onderdak in het grote Udense vluchtelingenkamp dat in 1915 wordt geopend. Op de foto staat een groep klaar voor registratie in vluchtoord Uden.