Vlucht 14-18 is een lange afstandswandeling en zal voor vele deelnemers veelal in het donker gewandeld worden. Wandelen in het donker heeft iets speciaals. Het verandert je perspectief en zintuigen. Als de zon ondergaat en de wereld gehuld wordt in duisternis, wordt het zicht beperkt en worden je andere zintuigen belangrijker. Geluiden en geuren komen intenser over, en de wandeling die overdag zo vertrouwd is, wordt ’s nachts een totaal andere ervaring.

In het donker luister je aandachtiger naar het geritsel van bladeren onder je voeten, merk je een muis op die zich haast door het gras en hoor je het verre gekras van een uil. De geluiden van de nacht worden levendiger en prikkelen je nieuwsgierigheid. Je ontdekt een wereld die overdag verborgen blijft.

Je kunt ook getuige zijn van het natuurlijke nachtleven. Dieren die zich normaal gesproken overdag schuilhouden, worden ’s nachts actiever. Het is mogelijk om reeën, vleermuizen en uilen tegen te komen. Bovendien is het ’s nachts rustiger buiten, met minder mensen en verkeer, wat zorgt voor een vredige sfeer die velen helpt ontspannen.

Tips
Als je ’s nachts gaat wandelen, is het slim om een zaklamp en reservebatterijen mee te nemen, zodat je kunt zien waar je loopt. Zorg er ook voor dat je zichtbaar bent voor eventueel verkeer door reflecterende kleding te dragen.

Maar als de omgeving het toelaat, kun je ook vertrouwen op je eigen nachtzicht. Je ogen passen zich aan aan het gebrek aan licht naarmate je langer in het donker loopt, waardoor je geleidelijk beter kunt zien. Dit is vooral waardevol als je wilt genieten van de natuurlijke schoonheid zonder kunstlicht. Tenzij je nachtblind bent, kan wandelen in het donker een verrassend lonende ervaring zijn.

Hoe doe jij dat? 
Aangezien deze 80 en 160 kilometer uitgepijld is, en je toch ook in het donker zal wandelen is het wellicht toch fijn als je vooraf de tocht opvraagt zodat je deze kunt opslaan, mocht je ooit twijfelen of je niet een ‘pijl’ gemist hebt. Deze kun je opvragen bij info@vlucht1418.eu na je inschrijving.

Heb je goede tips voor andere wandelaars? Laat het ook weten via het aangegeven mailadres, dan delen we deze in de FAQ, de meest gestelde vragen bij ‘Hoe wandeling ik in het donker?‘.